Wat is repatriëren en hoe lang het duurt (MAX Vakantieman)

Het overbrengen van overledenen (repatriëren) voor de uitvaart in het thuisland is in uitzonderlijke gevallen tijdrovend. Dirk van Vuure, directeur van firma Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging, was deze week te gast bij het programma MAX Vakantieman (NPO1). Hij gaf antwoord op de vraag wat repatriëring inhoudt en hoe lang de overbrenging in het algemeen ongeveer duurt.

Hoe werkt repatriëren?
“Wij verzorgen voor vele alarmcentrales het vervoer van overledenen vanuit het buitenland, of vanuit Nederland naar het buitenland. Wij krijgen daarvoor de opdracht, meestal een specifiek deel van de hulpverlening die de alarmcentrale doet, waarbij zij ons inschakelen om de praktische zaken te regelen. Het contact met de nabestaanden vindt plaats via de alarmcentrale. Dat kan soms op een andere manier geregeld worden, als er specifieke vragen zijn. Wij verwerken de gegevens, we controleren deze en zetten een agent ter plaatse in en maken op basis daarvan afspraken met de agent: hoe het vervoer kan plaatsvinden en wat er geregeld moet worden. Wij helpen de agent om de juiste gegevens verder te krijgen en begeleiden het proces voor het vervoer naar Nederland.”

Hoeveel dagen duurt een repatriëring?
“Tot voor corona zijn de meeste vervoeren binnen ongeveer vier tot vijf dagen. Maar het kan zo kort, een of twee dagen, als het vervoer vanuit België of Duitsland zijn. Rouwvervoer vanuit Amerika naar Nederland kan bijvoorbeeld enkele weken duren. Sinds corona zie je dat ook bij publieke diensten zoals gemeentehuizen krapte is en dat met name het regelen van documenten een stuk langer duurt dan normaal. De tijdspanne voor repatriëring is ook afhankelijk van het soort overlijden en de omstandigheden van overlijden.”

Kijk HIER de MAX Vakantieman uitzending terug.
Het fragment over repatriëring begint op minuut 35:37

Delen!

Recente berichten

IN MEMORIAM Leen van der Heden

Wij hebben afscheid moeten nemen van Leen van der Heden, oprichter van de firma Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging. Na een zeer liefdevolle

Van der Heden I.R.U. op NFDA 2023

Dit jaar was Van der Heden I.R.U. aanwezig bij de National Funeral Directors Association Convention in Las Vegas, Verenigde Staten. Van der Heden I.R.U.-directeur Dirk