Balsemen van overledenen
Waarom balsemen van een overledene bij repatriëring? Bij een repatriëring van een overledene zorgen wij ervoor dat het transport van de overledene voor en tijdens de reis respectvol plaatsvindt. Het kan enige tijd duren voordat een overledene op de plaats van bestemming is. Als de overledene niet goed is verzorgd vindt het ontbindingsproces sneller plaats. Daarom is het balsemen van overledenen belangrijk zodat het ontbindingsproces tijdelijk stopt. De overledene ziet er daardoor natuurlijker uit bij aankomst in ons mortuarium op Schiphol of in het buitenland.
Wat is balsemen?
Er zijn conserveringsmethoden die het lichaam enige of langere tijd in goede conditie houden. Dit is belangrijk bij het vervoer van de overledene. In eerste instantie verdient het de voorkeur het lichaam in ieder geval zo snel mogelijk te laten koelen.
Conserveringsmethoden die het meest gebruikt worden, zijn balseming en thanatopraxie. De procedure is bij beide methoden gelijk maar de hoeveelheid conserveringsvloeistof die gebruikt wordt verschilt. Bij balseming gaat het om conserveren voor een langere tijd (gebeurt bijvoorbeeld bij koningshuizen) terwijl bij thanatopraxie dit in de regel voor ongeveer 10 dagen nodig is. We spreken hieronder verder over balsemen in plaats van thanatopraxie.
Balsemen gaat meestal op basis van de stof formaline. Dat kan op verschillende manieren maar de methode om het te injecteren in de aderen geeft het beste resultaat.
Afhankelijk van het land van overlijden kunnen ook andere methoden worden toegepast. Dit heeft onder andere te maken met lokale wetgeving maar ook met mogelijkheden en middelen.
Een eventuele autopsie op het lichaam, maar ook bijvoorbeeld medicijngebruik en het postuur van de overledene hebben allemaal invloed op de manier waarop de balseming plaatsvindt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij de overledene in alle mogelijke situaties balsemen.
Het balsemen doen wij onder andere in ons eigen mortuarium bij Schiphol.
Wij balsemen hoofdzakelijk zelf maar indien nodig werken we samen met HQ Thanatopraxie.
Waarom balseming van overledenen?
Als er een afscheid plaatsvindt na het overbrengen van de overledene is balseming raadzaam om het natuurlijke ontbindingsproces te vertragen. Zeker als het overbrengen van de overledene door de mogelijke langdurige procedures die soms plaatsvinden, is het beter om te balsemen. En bij het vervoer per vliegtuig is balseming meestal zelfs verplicht. Het kan zijn dat door geloofsovertuiging de overledene niet gebalsemd mag worden.
Voordelen balseming van overledenen?
- Het grote praktische voordeel van balseming is dat wanneer er geen koeling is, het lichaam toch is geconserveerd waardoor het ontbindingsproces langzaam plaatsvindt.
- Bovendien ziet het lichaam er natuurlijk uit na balseming. Dan is het net alsof de overledene slaapt. De echte huidskleur komt terug, waardoor de overledene er warmer uitziet. Letterlijk, want het lichaam wordt niet gekoeld.
- Bij een overbrenging die lang heeft geduurd, bijvoorbeeld enkele weken na overlijden, is de overledene in veel gevallen nog goed toonbaar waardoor familie toch afscheid kan nemen.
Nadelen balseming van overledenen?
- Doordat het ontbindingsproces langer wordt uitgesteld blijft de overledene ook langer goed toonbaar. Nabestaanden kunnen in bepaalde gevallen moeite hebben met het accepteren van het overlijden.
- Het proces van balsemen is ingrijpend en kan voor nabestaanden vervelend overkomen waardoor verwerking van het verlies hinder kan ondervinden.
Is balsemen slecht voor het milieu?
Er zijn voor zover bekend geen concrete studies over de risico’s van balsemen van overledenen bij cremeren of begraven. De gebruikte hoeveelheid formaline is zo laag dat dit bij cremeren geen gevaarlijke uitstoot bevat. Bij begraven is de hoeveelheid overgebleven chemicaliën zo klein dat het te verwaarlozen is. Belangrijker is om tijdens de behandeling zorgvuldig te werk te gaan en te zorgen dat er geen lekkages plaatsvinden.
Eigen mortuarium bij Schiphol
Wij beschikken bij Schiphol over een eigen mortuarium.
Hier is een afscheidsruimte aanwezig waar indien gewenst vóór vertrek nog afscheid genomen kan worden.