Ongelukken op reis: hoe gevaarlijk zijn onze vakanties?

Van RTLNIEUWS 14 augustus 2019. Het originele artikel vindt u hier.

Ongelukken op reis: hoe gevaarlijk zijn onze vakanties?

Op vakantie gaan is niet altijd alleen maar zon, zee en strand. Voor sommige mensen eindigt hun vakantie in een nachtmerrie. De afgelopen weken verschijnen regelmatig verhalen van Nederlanders die in het buitenland gewond raken of zelfs komen te overlijden. Zijn onze vakanties zo gevaarlijk?

Jaarlijks raken 300 Nederlanders in het buitenland gewond of komen ze te overlijden. Zo werd afgelopen vrijdag het lichaam van een 14-jarige jongen gevonden in een ravijn in Spanje. Volgens de politie ging het om een tragisch ongeval.

Eerder die week eindigde een jeepsafari in Turkije voor een Utrechts gezin in een familiedrama. De jeep raakte van de weg en stortte naar beneden, waarbij de vader van het gezin om het leven kwam. Het zijn niet de eerste fatale ongelukken op vakantie deze zomer.

Miniatuurvoorbeeld

Vakantieroes

“Al die ongelukken vallen mij ook op”, zegt Egbert van der Zee, onderzoeker toeristisch gedrag aan de Universiteit Utrecht.

Hij ziet wel een mogelijke verklaring: “Als toerist ben je op zoek naar bijzondere dingen en we willen plezier beleven. Je gaat je ook op een andere manier gedragen en bent minder op je hoede: je zit in een vakantieroes”, aldus Van der Zee. “Je neemt meer risico’s.”

‘Pech’

Volgens Dirk van Vuure is het dit jaar echter niet anders dan voorgaande jaren. Hij is directeur van Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging, dat mensen bijstaat als een dierbare in het buitenland is overleden. “Statistisch gezien gaan een hoop mensen op pad en dat betekent automatisch dat er ook meer overlijdensgevallen zijn. Mensen stappen op vakantie zeker wat meer uit hun comfortzone, maar het is vaak ook gewoon pech.”

Wel wisselt het per jaar hoe erg de ongevallen zijn waarbij toeristen omkomen in het buitenland. Dat zorgt er volgens Van Vuure voor dat het in sommige jaren lijkt alsof er meer gebeurt. “Als een Nederlander in zijn slaap overlijdt in Duitsland, dan is dat niet zo snel nieuws. Maar een zwaar ongeluk wel. “

Passende vakantie

De ANWB Alarmcentrale heeft het in elk geval maar druk met mensen die in de problemen komen op vakantie. Dat gaat lang niet altijd om pech op de weg. De meeste meldingen die de centrale ontvangt van lichamelijke klachten komen uit Frankrijk, Spanje en Turkije. Meeste gemelden klachten zijn onder meer buikklachten, infecties, beenbreuken, schaaf- en snijwonden en luchtwegproblemen.

De ANWB adviseert mensen om van te voren goed te bedenken of een vakantie wel bij ze past. “Als je niet tegen warmte kan, moet je dan in augustus wel naar Dubai? En als je in Nederland nooit scooter rijdt, is het dan een goed idee om dat in een drukke Aziatische stad wel te doen?” De ANWB benadrukt wel dat het vaak ook gewoon pech is: “Wat hier kan gebeuren, kan ook op vakantie gebeuren. Het gaat gelukkig ook vaak goed.”

Bekijk hier de video:

Delen!

Recente berichten

Van der Heden I.R.U. op NFDA 2023

Dit jaar was Van der Heden I.R.U. aanwezig bij de National Funeral Directors Association Convention in Las Vegas, Verenigde Staten. Van der Heden I.R.U.-directeur Dirk

Overlijden tijdens vakantie

Weer een vakantiedrama

Bij Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging in Hilversum is het momenteel druk, zoals iedere vakantieperiode. : Dat komt omdat er statistisch meer mensen

Accreditatie Erkend Luchtvrachtagent

Na zware toetsing, zowel voor Van der Heden I.R.U. in Hilversum als voor onze locatie Airport Mortuary Services bij Schiphol, hebben wij opnieuw voldaan aan