Een vakman van formaat

Martin Spiering, één van de chauffeurs bij Van der Heden Internationaal Rouwvervoer, is inmiddels al zes jaar ‘onderweg’ voor de firma. Hij brengt overledenen in Europa terug bij hun familie, geliefden en vrienden. Martin wil, ondanks zijn soms zware taak, dit werk nog lange tijd doen.

Kronkelpad
Doorgaan, dat deed Martin ook na zijn lange carrière in de verpakkingswereld. Hij kwam na wat omzwervingen als jonge pensionado op het pad van het rouwvervoer. Uit nieuwsgierigheid stak hij zijn licht op en ging aan de slag. Martin: “Alles was nieuw voor me, maar ik was op zoek naar een dienstbaar beroep, eigen verantwoordelijkheid – en ik houd nu eenmaal van autorijden.”

Een nieuw begin
“Mijn eerste ritten gingen prima en ik leerde al snel het bedrijf en de collega’s kennen”, zegt hij. De chauffeur werkt individueel, maar heeft back-up vanuit het kantoor in Hilversum. Bijvoorbeeld voor het papierwerk en de formaliteiten rondom het rouwvervoer dwars door alle toch zo verschillende landen van Europa.

Bijzonder beroep
Martin: “Rouwchauffeur zijn, het is een mooi maar ook een uitdagend en confronterend vak. Geen opdracht is hetzelfde. Je moet oplossingsgericht denken en werken. En bovendien heb je in de praktijk met steeds andere lokale autoriteiten van doen. Je moet de zaken 100% voor elkaar hebben en de autoriteiten overtuigend benaderen.” Martin komt niet alleen integer over, hij is ook lang van stuk en dat helpt hem hierbij.

Een heftig avontuur
De vele kilometers, afspraken en routes leiden uiteindelijk naar degene die thuisgebracht moet worden. De overledene, overrompeld door de dood in het buitenland. Een fataal infarct, een verkeersongeluk, verdrinking, heel soms door verbranding of moord. “Geen ‘rit’ is hetzelfde, maar de eindbestemming is altijd thuis, daar is het intense verdriet dat je tegemoet rijdt. Dit werk kunnen wij als geen ander.”

Voor de familie
“Want daarin ligt onze kracht”, vervolgt Martin. “Je kunt echt iets betekenen voor de nabestaanden, er voor hen zijn. Door om te gaan met hun leed en door zelf overeind te blijven.” De indrukken die Martin opdoet, weet hij goed van zich af te zetten. De verzorging van de overledene, het verdriet van een partner, ouders of de kinderen. “Het is verstandig om zelf even afstand te nemen en bij te komen na een uitzonderlijk zware missie.”

Zo blijft Martin, net als zijn collega’s, op de been om nabestaanden van dienst te kunnen zijn.

Delen!

Recente berichten

Accreditatie Erkend Luchtvrachtagent

Na zware toetsing, zowel voor Van der Heden I.R.U. in Hilversum als voor onze locatie Airport Mortuary Services bij Schiphol, hebben wij opnieuw voldaan aan

In het nieuw

Onze rouwchauffeurs beschikken inmiddels over een zesde Ford Transit. Ook het interieur van deze nieuwe Ford bus is compleet ingericht voor geconditioneerd en gekoeld rouwvervoer.

Internationaal denken en werken

Wendy Hartgers (1972) is in de afgelopen drie maanden klaargestoomd als coördinator Internationaal Rouwvervoer bij het team Van der Heden. “Op dit moment bereiden wij

Stuur ons een bericht