Lichaam naar Nederland? Dat is nog niet zo eenvoudig

GEERDIJK – Afgelopen woensdag kwam op Malta de 19-jarige Mart uit Geerdijk om het leven, bij een jetski-ongeval. De familie stelt op dit moment alles in het werk om zijn lichaam in Nederland te krijgen, zodat hij hier begraven kan worden. Daar komt veel bij kijken als het om niet natuurlijk overlijden gaat, vertellen specialisten Dirk van Vuure en Ben Vos.

Zonder specifiek op de situatie van de jongen uit Geerdijk in te gaan, vertelt Dirk van Vuure van Internationaal Rouwvervoer & Uitvaartverzorging (IRU) dat ieder land en ieder dossier anders is. “Als justitie erbij betrokken is, moet je wachten tot het onderzoek is afgelopen. Het is wachten tot het lichaam wordt vrijgegeven.”

Dat duurt volgens Ben Vos van rouwtransporteur Ouwerkerk International zeker drie tot vier dagen. Tot die tijd mogen familieleden hun dierbare in de meeste gevallen ook niet bezoeken. Na vrijgave moeten de benodigde documenten worden geregeld, zoals een overlijdensakte.
Vervoer

Als iemand in een straal van 1.500 kilometer van zijn woonplaats komt te overlijden, vindt het vervoer over de weg plaats, anders wordt gevlogen. In dat laatste geval moet het lichaam in een lucht- en waterdichte zinken kist worden gelegd. Deze wordt verzegeld, pas op de plaats van bestemming mag de kist weer geopend worden. Voordat een dierbare in Nederland weer bij de familie is, ben je volgens Vos zo een week tot anderhalve week verder. “Om het lichaam goed te houden, wordt het ter plaatse gebalsemd. Als er wat aan moet gebeuren, prepareren wij het, zodat mensen goed afscheid kunnen nemen van hun dierbare.”

Vos en Van Vuure geven aan dat het allemaal niet eenvoudig is, en dat is nog buiten de emoties die bij het verlies van de dierbare komen kijken. Van Vuure: “Als het gaat om een ongeval, zijn er bij familie veel vragen. Ineens stort je wereld in en probeer je houvast en antwoorden te krijgen. Daarnaast wil je dat iemand naar huis komt.”
Rust

De woordvoerder van de familie van Mart houdt zich op de vlakte over de stand van zaken rond de repatriëring. “We willen vooral met rust gelaten worden.” Met informatie over het ongeval is de familie terughoudend, omdat het politieonderzoek nog loopt.

Lees het orginele artikel hier.

Delen!

Recente berichten

Van der Heden I.R.U. op NFDA 2023

Dit jaar was Van der Heden I.R.U. aanwezig bij de National Funeral Directors Association Convention in Las Vegas, Verenigde Staten. Van der Heden I.R.U.-directeur Dirk

Overlijden tijdens vakantie

Weer een vakantiedrama

Bij Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging in Hilversum is het momenteel druk, zoals iedere vakantieperiode. : Dat komt omdat er statistisch meer mensen

Accreditatie Erkend Luchtvrachtagent

Na zware toetsing, zowel voor Van der Heden I.R.U. in Hilversum als voor onze locatie Airport Mortuary Services bij Schiphol, hebben wij opnieuw voldaan aan